Klíma szerelés, klíma javítás

Fűtés klímával (hűtő-fűtő klíma, hőszivattyú)

Fűtés klímával (hűtő-fűtő klíma, hőszivattyú)

Fűtés klímával (hűtő-fűtő klíma, hőszivattyú) Fűtés klímával (hűtő-fűtő klíma, hőszivattyú)

A hűtő-fűtő klíma nem csak hűteni tud, hanem fűteni is. Mikor a hűtő-fűtő klíma hűtő üzemmódban van, akkor a szobából a meleget viszi (szivattyúzza) ki a szabadba, mikor fűt, akkor a meleget hozza a szobába (és a kinti levegőt hűti). Ezért is nevezik így: hőszivattyú.

Ezen az elven működik a hűtőszekrény is. Belül hideget csinál úgy, hogy a konyhát fűti. A klíma a szobát hűti miközben a környezetet fűti – vagy a klímával való fűtés esetén fordítva.

Miért előnyös a fűtés klímával?

Ha egy lakást a hagyományos módon (kályhával, kazánnal, hősugárzóval, stb.) fűt, akkor a befektetett (energiát ) tüzelő anyagot (fa, szén, gáz, elektromos áram) arra használja fel, hogy hőenergiát állítson elő. Vagyis drága energia felhasználásával hőt állít elő.

A hűtő-fűtő klíma azonban a villamos energiát nem fűtésre használja, hanem csak arra, hogy a hőenergiát szállítsa (szivattyúzza) a kültéri és beltéri egységek között. A hőenergia szállítása egy kompresszorral történik, amely minden klíma berendezésben megtalálható. A kompresszor persze energiát használ fel, de ez jóval kevesebb, mint amit az energia „elégetésével” használna fel a fűtésre.

Az elektromos hősugárzó fűtőszállal melegíti a környezeti levegőt. Ebben az esetben az összes villamos energia fűtésre fordítódik, és annyi hőenergiát nyer vele, amennyi villamos energiát befektet. Ezzel szemben, amikor a villamos energiát csak a hőenergia szállítására használja, a nyert hőenergia akár 6 szor nagyobb lehet a befektetett villamos energiánál. A befektetett villamos energia hasznosításának hatékonysága a környezeti (külső) hőmérséklettől is függ.

Ha a külső hőmérséklet -10  fok felett van, akkor a hűtő-fűtő klíma akár negyedannyi energiával tudja fűteni a lakását, mintha fát, szenet, gázt égetne, vagy villamos energiával állítana elő meleget.

Egy hűtő-fűtő klíma általában nem elég a teljes lakás fűtésére, főként akkor nem, ha a kinti hőmérséklet jelentősen fagypont alá (-15 °C alá) süllyed. Egy optimális hűtő-fűtő klíma azonban az őszi/tavaszi hónapokban akkora energia megtakarítást biztosít, hogy a nyári időszakban a klíma használat gyakorlatilag ingyenes lehet.

Melyik klíma alkalmas fűtésre?

Az inverteres klímák mind gazdaságosan használhatók fűtésre is. Ezek a hűtő-fűtő klímák a hűtő üzemmódra vannak optimalizálva ezért gazdaságosabban hűtenek, mint ahogy fűtenek.

Vannak azonban kimondottan fűtésre készült klímák. Ezeket nevezzük levegő-levegő hőszivattyúnak. A levegő-levegő hőszivattyú jóval drágább egy átlagos klímánál, és az alkalmazása is nagyobb körültekintést és tervezést igényel, mint a hűtő-fűtő klíma, de hosszabb távon a használata az alacsony fűtési költség miatt megtérül.

Cégünk nem csak a hőszivattyú szereléshez szükséges szakvizsgával rendelkezik, de mérnöki hátterünk biztosítja, hogy a hűtő-fűtő klíma kifinomult elektronikáját is át tudjuk vizsgálni, és ha a megfelelő elektronikus alkatrészek beszerezhetők, akkor meg is tudjuk javítani azt.

Mérnök kollégánk a hívás után kiszáll a helyszínre, megvizsgálja a berendezést, és ajánlatot ad a javítására. Ha lehetséges, a javítást azonnal elvégzi, ha nem akkor az alkatrészek gyors beszerzésével igyekszünk minél előbb biztosítani a kellemes közérzetet az Ön lakásában.

Hívja most a

Klíma szerelés, klíma javítás

telefonszámot!

Mobilról kattintva azonnal hívható!